TIP#4 'Zoek!' is multifunctioneel
EN MIJN ANTWOORD OP DE FAQ: 
Mijn hond zoekt niet door. Kan hij wel speuren? 

Iedere hond met een neus kan speuren. Wil speuren, want zijn neus zijn zijn ogen! Daarmee verzamelt hij constant informatie over zijn omgeving. Maar zoeken op jouw initiatief dien je je hond aan te leren. Hij weet in het begin namelijk niet dat er iets ligt, of wat je woord 'zoek!' betekent.

Succes is de weg naar succes
Zorg eerst dat je hond snel en vaak succes kan hebben. Leg een brokje voor zijn neus op de grond en zeg 'zoek!'. Als je na een paar keer ziet dat hij het voertje snel pakt, kun je het voertje steeds iets verder weg leggen als hij nog kijkt. Zeg 'zoek! waarna hij een paar passen naar het voertje loopt.
(TIP: Gooi een brokje weg waar hij achteraan kan. Dit geeft jou de tijd een ander brokje neer te leggen.)

Daarna ga je het voertje op een makkelijke plek verstoppen als hij niet kijkt . Leg het voertje achter een stoelpoot, of - tijdens je wandeling - net iets verder in het gras. Dat gaat trouwens om centimeters verder weg in het begin, geen meters.
Zoek! in de berm tijdens het lopen.

Stappen voor beginners
Heb je de eerste makkelijke brokjes verstopt en kan je hond ze goed vinden? Ga dan als volgt verder met aanleren.
1. Verstopt het brokje als hij niet kijkt. Laat het in het gras vallen tijdens de wandeling bijvoorbeeld.
2. Zeg zijn naam, zodat hij naar je kijkt en laat hem aan je vingers snuffelen. Laat hem daarbij wel of niet zitten. Hiermee bouw je een 'rem' in, zodat je hond leert wachten op je 'zoek!' voordat hij mag gaan speuren.
3. Wijs tegelijk met 'Zoek!' met dezelfde hand helder in de richting van waar het voertje ongeveer ligt. 
4. Je hond zal gaan snuffelen.

De bedoeling is dat hij in het begin het brokje nog steeds binnen enkele seconden kan vinden. Voor nog meer succeservaringen. Leg het brokje ook een paar keer op dezelfde plek, om diezelfde reden.
Als je dit herhaalt en stap voor stap het brokje moeilijker verstopt zal een hond, iedere hond, leren om uiteindelijk steeds langer door te kunnen speuren tot hij het brokje (of voorwerp) heeft gevonden.

Fay, een meer ervaren doorzoeker,
aan het werk.
Iedere hond is anders. Jóuw hond is anders. 
Hoe snel jouw hond dit leert, laat je hond je zien. Maak het stap voor stap moeilijker, maar altijd op tempo van wat je hond kan.

Haakt hij af? Dan maakte je het te snel te moeilijk. Verstop je voertje dan weer op een plek waar hij het eerder wel vond. Herhaal een paar keer. Na enkele succesvolle speurtochten maak je het dan weer iets(je) moelijker.