TIP#1 Een tuigje is een kado



MIJN ANTWOORD OP DE FAQ
Gaat mijn hond meer trekken met een tuigje?

Een hond gaat niet meer trekken met een tuigje. Je hond kan zelfs minder gaan trekken doordat hij meer ontspannen kan blijven en geen fysiek ongemak ervaart. Als je hond trekt adviseer ik juist een tuigje aan te schaffen. Voor zijn fysieke gezondheid! En 'trekken' doet hij ook al wanneer hij even naar die ene boom wil, of ineens achter een kat aan schiet.

Leer je hond kiezen voor een ontspannen lijn
Trekken aan de lijn tijdens het lopen levert je dier iets op: hij komt (sneller) daar waar hij wil zijn. Wil je dat je hond niet trekt dan kun je hem dit op een positieve manier aanleren. Zelfs zo dat hij zelf gaat kiezen voor lopen aan een ontspannen lijn. Ik zet daarvoor clickertraining in, dat werkt heel mooi!

Maar is je hond ook ontspannen?
Er zijn trouwens ook honden die trekken omdat ze angstig zijn of stress hebben. In huis, of op straat. Dan dien je ook daarnaar te kijken. Een angstige hond kun je niet trainen. Ook is het niet fair van een angstige of heel gestresste hond te "vragen" ontspannen te lopen.
Je dient hier ook met de oorzaak bezig te zijn. Tegelijk kan het hem wel helpen als je traint, omdat hij zijn aandacht dan bij jou kan leggen, hij duidelijkheid krijgt op positieve manier. Wat en hoe je kunt trainen is echter heel erg afhankelijk van ieder dier en iedere situatie.

Een tuigje in combinatie met training en eventueel begeleiding op gebied van stress/angst is fijn voor een ontspannen wandel en een gezonde hond!


Meer weten over een tuigje voor jouw hond?