Links

Van onderstaande trainers kan ik alle door hen uitgegeven boeken van de laatste tien jaar van harte aanbevelen, maar ik noem enkele titels waar ik veel aan heb gehad. Op ieders website is ook ontzettend veel informatie te vinden.

Karen PryorEen hond en een dolfijn (of: Getting started, clickertraining for dogs). Dit is een helder dun (62 pag) boekje over de basisprincipes van clickertraining. Goed om inzicht te krijgen in CT en om naar terug te grijpen als je even vast loopt. Karen Pryor begon als trainer van zeezoogdieren en introduceerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw clickertraining in de hondenwereld. Op haar site vind je informatie voor vele diersoorten: van paard tot kat, van lama tot hond.


Emily Larlham. Emily traint haar honden, geeft internationaal lezingen en workshops en zet heel veel heldere instructievideo's op Youtube. Ontzettend leerzaam bij alle aspecten van clickertraining en moderne, positieve omgang met je hond.
Ken RamirezAnimal Training - Succesful Animal Management through Positive Reiinforcement. Een ontzettend dik boek (578 pag's) met wetenschappelijk onderbouwde artikelen en ervaringsverhalen uit de praktijk van vooral trainers van dieren in dolfinaria. Maar ook artikelen over honden, paarden, apen, etc. Een heel interessant en diepgaand boek over Positieve Bekrachtiging (clickertraining). Ik vond hier al vaak oplossingen in terug voor trainingsproblemen waar ik tegenaan liep. Ken Ramirez is ook verbonden aan de Clickerexpo van Karen Pryor.
www.clickertraining.com/clickerexpo/

Martin GausNog beter omgaan met je hond. Een boek met vele trainingstips voor oefeningen en probleemgedrag, vooral gericht op de dagelijkse omgang met je hond. Martin Gaus maakte een omslag van 180 graden toen hij in de jaren tachtig overging van trainen met slipketting - training gebaseerd op straf - naar trainen met de clicker, dus puur op basis van beloning. Hij ondervond veel scepsis en weerstand in de hondenwereld, maar nu is beloningsgericht trainen en werken met de clicker gelukkig op bijna alle reguliere hondenscholen een veel gebruikt trainingsmiddel. Op Nederlandse hondenscholen is dat zo dankzij Martin Gaus en zijn gedegen kennisoverdracht.

Alexandra KurlandClickertraining for your horse. Mooi helder boek met kleurenfoto's. Alexandra Kurland, leerling van Karen Pryor, introduceerde clickertraining voor paarden bij een groter publiek door uitgegeven van boeken, publiceren op haar website en geven van workshops. Ze is ook regelmatig in Europa.

Inge TeblickGrondwerk met paarden. Een leuk en vol boek van een Vlaamse clickertrainer. Inge geeft veel workshops en is actief is met verspreiden van gedachtegoed over clickertraining met paarden.
www.ingeteblick.be

Doggo Een - of eigenlijk dé - verzamelwebsite met heel veel actuele en moderne informatie over gedrag, training, gezondheid en meer!
www.doggo.nl

Zoek je iets anders?
Zoek je een andere trainer of uitlaatservice - want de klik is belangrijk! - dan kun je ook eens zoeken op:
www.doggo.nl
www.hondenuitlaatservice.nl