TIP#7 Trekt je hond? Beloon!


FAQ #7 
'WAAROM TREKT HIJ SOMS NIET 
EN DAN WEER WEL'Als je mijn antwoorden op eerdere FAQ's las, weet je inmiddels dat ook bij deze FAQ niet één antwoord verschijnt. En dat komt, omdat geen enkele hond hetzelfde is, en geen enkele dag of situatie hetzelfde is voor jóuw hond. Ook bij het antwoord op deze FAQ geef ik je graag meer inzicht in achterliggende redenen. Aan jou de leuke uitdaging om uit te puzzelen wat er aan de hand kan zijn. En ik help je daar graag bij!

1. Je hond is blij
Als je hond iemand ziet die hij heel graag mag, of hij is vrolijk omdat je naar buiten gaat, dan let hij niet meer op die lijn. Of eigenlijk, beperkt die lijn hem maar in zijn bewegingsvrijheid. Hij wil verder, hoger, sneller dan de lijn (dan jij) bij kan houden.
In het moment laat je dit gaan. Laat hem maar trekken, want tegen grote blijheid is niet op te trainen. Natuurlijk mag je hem wel begrenzen door de lijn vast te houden. Hij hoeft die mens niet omver te walsen. :-)
Vind je het trekken vervelend? Ga dan een plannetje maken hoe je je hond stapje voor stapje kunt aanleren om zich iets rustiger te gedragen. Dat vraagt om een trainingsplan met heel veel belonen. Straf hem in ieder geval niet! Blijheid afstraffen doet je hond, en jullie relatie, nooit goed.

2. Je hond is bang
Honden die bang zijn en kiezen voor de vlucht willen snel weg uit de situatie, en niet zelden zo snel mogelijk naar huis. Zou je de lijn niet vasthebben dan is het zeker dat je je vluchtende hond snel uit het oog verliest. Dus maar goed dat je hem op dat moment wel aangelijnd hebt. Volg je bange hond gerust naar daar waar hij naartoe wil. Het maakt niet uit dat hij trekt. Sterker nog, je kunt een bange hond niet vragen, of trainen, om niet te trekken. Dat zou hem alleen maar méér stress geven, omdat hij nog meer het gevoel krijgt niet weg te kunnen en mogen.
Zie je op een gegeven moment dat hij weer wat meer ontspant en open staat voor contact met jou? Dan kun je even bij hem gaan zitten of een simpel zoekspel doen door een handvol brokjes in het gras te strooien. Misschien helpt hem dat om weer te ontspannen en weer met je mee te wandelen. 
Als je echt geen contact krijgt, ga lekker met hem naar huis. Daar voelt hij zich veilig en kan hij weer herstellen van de schrik.
Bij honden uit het buitenland zie je het vluchtgedrag vaker trouwens. Zeker de eerste tijd dat ze bij hun nieuwe adoptiegezin zijn. Deze honden zijn veel dingen in onze wereld niet gewend. En als straathond konden zij in alle vrijheid vluchten als ze ergens bang voor waren. Heel natuurlijk gedrag waardoor angst zijn weg kan vinden! Ook hierbij is de lijn dus erg beperkend, en kan zelfs de angst groter worden.

3. Je hond heeft andere stress
Als je hond erg opgewonden is, gefrustreerd, uitvalt naar een andere hond of te veel energie overheeft, dan is zijn stressniveau hoog. Dan zie je dat honden trekken, of dat ze wíllen trekken (herken hierin de gespannen hond die "netjes" zijn baas volgt). Het trekken is een natuurlijk gevolg van stress; er is gewoon te veel onrust in het lijf.
Dan is het zaak om eens te kijken waardoor je hond stress opbouwt tijdens een wandeling, of door de dag of week heen. Lukt het je om zijn stressniveau laag te houden dan zal je hond vanzelf vaker aan een ontspannen lijn lopen. En daar waar hij het nog niet kán is er bij een ontspannen hond ruimte in zijn koppie om het wandelen-zonder-trekken lekker te leren met jou. En dat doe je oa. door hem veel te belonen voor het niet-trekken natuurlijk!

4. Je trainingsplan verdient aandacht
Op hondenscholen wordt veel aandacht besteed aan wandelen-zonder-trekken. En toch kunnen er trainingsfoutjes insluipen waardoor je hond maar niet écht leert om aan een ontspannen lijn te lopen. Of ben je -weg van het trainingsveld- niet consequent genoeg. Of zijn er in de thuissituatie meer aspecten om bij de training rekening mee te houden dan die je op het kale trainingsveld tegenkomt.
Omdat ik met veel honden loop weet ik dat de ene hond een helderder trainingsplan nodig heeft dan de andere hond. Maar altijd werkt deze combinatie: veel en nog meer belonen op het (écht) juiste moment, consequent stoppen als hij trekt & meteen doorlopen als de lijn slap komt én (!) steeds blijven kijken naar het moment en de situatie. Dit laatste heeft weer te maken met de eerste drie punten. Oftewel, de vraag: kán je hond op dit moment wat je hem nu wilt aanleren?

5. Je hond moet poepen
Deze herken je misschien wel: je hond moet naar het toilet en wil zo snel mogelijk naar zijn favoriete stekkie. Volg hem gewoon en train het lopen aan een ontspannen lijn een andere keer.

6. Je lijn is te kort
Als je hond veel trekt omdat hij bij geurtjes wil komen, stukjes voor je uit wil draven om rond te snuffelen of vaker stil gaat staan om rond te kijken (onzekere honden!) dan kan een langere wandellijn de oplossing zijn. Daar hoeft geen training aan te pas te komen! Je kunt de lijn dan eenvoudig wat laten vieren waardoor er geen druk op de lijn komt. Neem een vaste lijn van 3 of 5 meter. Vaak is net die extra 1 of 2 meter genoeg ruimte voor je hond, waardoor het trekken vanzelf is opgelost.
Meer ruimte geeft bovendien meer ontspanning in je hond. Hij is meer voldaan als hij lekker ontspannen rond kan snuffelen zonder dat hij steeds tegen het einde van de lijn aanloopt. En een ontspannen hond, trekt niet of veel minder. En, voor jou wordt de wandeling ook lekker ontspannen.

7. Een tuigje
En tot slot nog even dit: een tuigje draagt bij aan een meer ontspannen en gezonde hond. Dus ik zou je zeker willen tippen om ook een tuigje aan te laten meten als je wilt dat je hond vaker aan een ontspannen lijn met je meeloopt. Kijk daarvoor ook nog eens bij Tip#1.


Kom je er zelf niet uit, uit deze puzzel? 
Mail me en ik kijk graag met jou en je hond mee!